Het kopen van een wasmachine

Kopen van een wasmachine, dat is een belangrijke beslissing. Het is een investering voor je huishouden die je jarenlang moet meegaan. Maar waar moet je op letten bij het kopen van zo'n machine? In dit artikel staan de verschillende dingen die je moet weten voordat je aan de slag gaat met het kopen van een wasmachine.

Hoe kies je de juiste wasmachine?

Als je een wasmachine wilt kopen, moet je op verschillende dingen letten. Zoals het type machine, de capaciteit en de prijs. Maar hoe weet je nu welke wasmachine het beste bij jou past? In dit blogartikel lees je alles over wat je moet weten voordat je een wasmachine koopt.


Bepaal het soort machine dat je nodig hebt


Er zijn verschillende soorten wasmachines. Zoals een voorlader of bovenlader. Een voorlader is vaak goedkoper dan een bovenlader. Maar een bovenlader kan handig zijn als je bijvoorbeeld geen ruimte hebt voor een droger of als je wasgoed sneller wilt laten drogen.


Capaciteit van de machine


De capaciteit van de machine is ook belangrijk. Hoeveel kleding wil je in één keer wassen? Een grote machine is fijn, maar als je maar weinig kleding wast, kan een kleinere machine ook prima uitkomen. Een grote wasmachine is alleen voordelig als je veel kleding hebt.


Kies een energiezuinige machine


Het is belangrijk om te kiezen voor een wasmachine met een lage energieverbruik. De meeste moderne wasmachines hebben deze optie, maar controleer dit wel voor je de machine koopt. Dit kan helpen om energiekosten in de toekomst te verminderen.


Bepaal je budget voor de wasmachine


Naast het soort en de capaciteit van de machine, moet je ook rekening houden met je budget. Er zijn veel verschillende soorten wasmachines verkrijgbaar, van goedkope tot duurdere modellen met extra functies en functionaliteiten. Beslis wat je bereid bent uit te geven aan je nieuwe wasmachine zodat je gaat winkelen binnen je budget.

Welke soorten wasmachines zijn er?

Als je een wasmachine wilt kopen, moet je eerst beslissen welk type wasmachine je nodig hebt. Er zijn drie hoofdtypen van wasmachines: bovenladers, voorladers en horizontale trommelmachines. Elk type heeft verschillende voor- en nadelen.


Bovenladers: Bovenladers zijn de meest traditionele soort wasmachine. Ze zijn goedkoper dan andere typs en ze gebruiken minder water. Nadelen van bovenladers zijn dat ze minder ruimte in de wasruimte innemen en dat ze moeilijker te installeren zijn.


Voorladers: Voorladers zijn de nieuwste generatie wasmachines. Ze reinigen kleding beter dan bovenladers en ze gebruiken minder energie. Nadelen van voorladers zijn dat ze duurder zijn en dat ze meer ruimte innemen in de wasruimte.


Energiezuinige wasmachines

Als je een wasmachine wilt kopen, is het belangrijk om na te denken over de kosten van het apparaat. Energiezuinige wasmachines zijn duurder in aanschaf, maar besparen je op longterm basis veel geld. Hieronder vind je drie tips waarmee je energiezuinige wasmachines kunt herkennen.


1. Check de energie-efficiëntieklasse: Bij het kopen van een wasmachine kun je de energie-efficiëntieklasse checken en zo zien of de wasmachine energiezuinig is. Deze klasse loopt van A+++ tot D, waarvan A+++ het meest energiezuinig is. 


2. Kijk naar het verbruik: Energiezuinige wasmachines zullen een lager jaarlijks energieverbruik hebben dan minder zuinige modellen. Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasmachine, kijk dan naar het geschatte verbruik dat wordt vermeld op het etiket. 


3. Investeer in waterbesparing technologie: Er bestaan verschillende soorten technologie waarmee je waterbesparing in je wasmachine kunt toepassen, zoals sensoren die detecteren hoeveel vuile was er in de machine zit en het waterverbruik hierop aanpassen. Ook kun je investeren in een wasmachine met variabele centrifugesnelheden, waarmee je energie en water kunt besparen.

Kies de juiste capaciteit

Bij het kiezen van de capaciteit van een wasmachine is het belangrijk om te overwegen hoeveel was je gemiddeld per week verwacht te wassen. Als je een gezin met kinderen hebt, zal je waarschijnlijk meer was moeten doen dan iemand die alleen woont of een klein gezin heeft. De meeste wasmachines hebben een capaciteit van 3-5 kg, maar er zijn ook grotere machines met een capaciteit van 6-8 kg. Er zijn ook speciale mini-wasmachines met een capaciteit van 1-2 kg voor mensen die weinig ruimte in hun huis of appartement hebben.

Maak je keuze!

Een wasmachine kopen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor iets dat niet goed werkt of niet lang meegaat. Daarom geven we je hier een aantal tips:


1. Bepaal welk type wasmachine je nodig hebt. Er zijn twee hoofdtypen: voorlader en bovenlader. Een voorlader is meestal goedkoper, maar een bovenlader gebruikt minder water en energie.


2. Kies de juiste capaciteit. Hoe groter de capaciteit, hoe duurder de machine. Wanneer je echter vaak wast of veel kleding hebt, kan het verstandig zijn om toch voor een machine met een hogere capaciteit te gaan. Zo bespaar je tijd en energie.


3. Let op de energieklasse en het waterspoorverbruik van de machine. Deze worden weergegeven op de Energielabel van het apparaat. Hoe hoger de score, hoe zuiniger de machine.


4. Controleer of de machine extra functies heeft, zoals een korte wasprogramma, eco-modus en een handwasprogramma. Deze functies zijn vaak erg handig voor het wassen van specifieke stoffen of het verminderen van energieverbruik.


5. Bepaal je budget. Dit is misschien wel de belangrijkste tip, want als je te veel betaalt voor een wasmachine kan dat op den duur tegenvallen. Kijk goed naar wat er op de markt is en bepaal wat je wilt uitgeven aan een machine die bij je past.